FÖR DET FiNNS fortsätter – del 1 om Jessica och Maya

Jessica sa det så fint: – Jag vill visa Maya att det hon gör betyder något. Att det kan göra skillnad och inspirera andra. Jessica Bergsjö och hennes dotter Maya, bestämde sig för att göra något för alla de medmänniskor som flytt hit från exempelvis Syrien, Somalia och Eritrea. Det här handlar om vad Jessica och Maya gjorde. Om att vara människor med varann.

Men först.

”Den här berättelsen har inget slut. Den har kanske bara börjat …” Med de orden avslutar jag eller rättare sagt fortsätter min senaste bok ”För det finns så mycket vackert, som alla dessa människor som var här” och min nya föreställning ”Lite fred på jorden”. Och nu, här i min blogg kommer berättelsen fortsätta, för alla dessa tre – boken, föreställningen och bloggen är sammanflätade med varandra. Här i bloggen kommer jag i foto och ord fortsätta att berätta om människorna, som på olika sätt söker och försöker medmänsklighet. (Du kan läs mer om boken och föreställningen här i slutet).

JoM9083sv
Jessica Bergsjö och hennes dotter Maya, bestämde sig för att göra något för alla de medmänniskor som flytt hit från exempelvis Syrien, Somalia och Eritrea. Genom ett Facebookinlägg bjöd de även in andra att skänka kläder, leksaker, hygienartiklar med mera och att sedan följa med till två asylboende i Nybro och Mönsterås och överlämna sakerna och på så sätt även få en möjlighet att möta alla människor som bor där. Jag tyckte även att det där sista var så fint – en möjlighet till att mötas! Det som så mycket handlar om nu i denna omvälvande tid, när så många människor har varit tvungna att fly för att få leva. Att vi måste våga mötas och säga hej. Om integration. Om värme. Om att vi alla är människor. Om att vi hör ihop. Foto: Jan Nordström © 2015

JoM9065sv
Jessica och Maya Bergsjö. Foto: Jan Nordström © 2015.

JoMcollage01
Många kom. Lämnade saker och visade uppskattning och värme för Maya och Jessicas intiativ. Foto: Jan Nordström © 2015

JoMcollage02
Någon lämnar vidare en påse med saker att ta med till människorna som fått fly och lämna allt. Och sen några timmar senare, glädjen i pojken som bor på asylboendet, när han hjälper till med att bära in allt som skänkts …  Foto: Jan Nordström © 2015

JoMcollage03
… som cyklarna som lämnades in och nu når sina nya ägare …  Foto: Jan Nordström © 2015

JoMcollage08
… och en leksaksko … Foto: Jan Nordström © 2015

JoMcollage06
… och alla lådor fulla medmänsklighet … Foto: Jan Nordström © 2015

JoMcollage04
… och kuddarna och de varma kläder inför hösten och vintern. Foto: Jan Nordström © 2015

JoM6519sv
Alla hjälper till att bära in sakerna i den stora samlingssalen på asylboendet. Och flickan med de två stora papperspåsarna heter Farah … Foto: Jan Nordström © 2015.

JoMcollage09
… och Maya och Farah möts för första gången …  Foto: Jan Nordström © 2015

JoMcollage05
… och blir vänner … Foto: Jan Nordström © 2015

JoMcollage07
… Farah och Jessica hälsar på varandra och sen vill Farah visa Maya något. Och jag följer inte efter med kameran för jag känner att nu ska Farah och Maya vara lite för sig själva och lära känna varandra. Mötas. Och allt blir så stort. Och jag känner ett sådant hopp inför allt jag fått vara nära denna dag. Tack till Maya, Farah, Jessica, Jonas och alla andra som jag fick följa med. Tack! för mig är det ni som är verklighetens hjältar. Ni som visar vägarna så vi vågar nå fram till varandra. Fler sådana här berättelser kommer publiceras här. Berättelserna om hopp och medmänsklighet.

Ni som är intresserade att läsa mer om min bok ”För det finns så mycket vackert, som alla dessa människor som var här” kan göra det HÄR (Boken är utgiven av Votum & Gullers Förlag).
Vill ni läsa mer om min föreställning ”lite fred på jorden” kan göra det HÄR (rullar er neråt där).

Tack för din tid. Med värme och med en förhoppning om fred på jorden.

Jan Nordström, Kalmar den 14 oktober 2015.

0 kommentarer på “FÖR DET FiNNS fortsätter – del 1 om Jessica och Maya
2 Pings/Trashbacks för "FÖR DET FiNNS fortsätter – del 1 om Jessica och Maya"
  1. […] Första del av fortstättningen handlade om vad Jessica och Maya gjorde och den finner du HÄR. […]

  2. […] Första del av fortsättningen handlade om vad Jessica och Maya gjorde och den finner du HÄR. Andra delen handlade om Cecilia och den finner du HÄR. […]