FÖR DET FiNNS fortsätter – del 2 om Cecilia

En journalist gråter. Det är oktober, 2013. Tack för ditt mod. För din medmänsklighet, Cecilia. Må vi människor aldrig bli robotar. Radion står på. Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén har under några dagars tid gjort flera inslag om människorna som flyr från krigets Syrien, bland annat om en Soho Arifi, som förlorat tre av sina fyra döttrar när båten som skulle ta dem över Medelhavet sjönk. Nu denna morgon när jag ligger och halvslumrar hör jag Cecilia Uddén intervjua en talesperson för den Egyptiska regeringen om hur de behandlar människor som flytt och då plötsligt börjar hon att gråta. Och allt blir så på riktigt. Det går rakt in i mig. Hur ska jag förklara det? Då när verkligheten blir verklig. Funderar och funderar. Hittar inte de rätta orden. Har allt ord?

CeciliaUdeenPhotoJanNordstrom
Cecilia Uddén under sin föreläsning. Hon står till höger med scarf och svart tröja. Sveriges radio, P4 Kalmar, Linnéuniversitetet och Riksteatern arrangerade kvällen. Foto: Jan Nordström © 2015.

Den 7 september, 2015 Cecilia Uddén är i Kalmar tillsammans med några av sina kollegor och berättar om sitt arbete. Jag behöver åka dit. Lyssna. Försöka att genom ett fotografi berätta om hur Cecilias radioinslag fick mig att få känna andra människors verklighet. Och när Cecilia börjar berätta ser jag en man som står där i dörröppningen. Jag ställer mig bakom honom och tar detta foto. Ett fotografi som egentligen är av mig själv. Av hur jag låg där och halvslumrade, men hur Cecilias medmänsklighet fick mig att på allvar fundera på vad jag själv höll på med i mitt eget liv.

HÄR kan du höra på Cecilias Uddéns intervju och HÄR kan du läsa en intervju med henne och Per Eurenius, utrikeschef Sveriges Radio.

”Den här berättelsen har inget slut. Den har kanske bara börjat …” Med de orden avslutar jag eller rättare sagt fortsätter min senaste bok ”För det finns så mycket vackert, som alla dessa människor som var här” och min nya föreställning ”Lite fred på jorden”. Och nu, här i min blogg kommer berättelsen fortsätta, för alla dessa tre – boken, föreställningen och bloggen är sammanflätade med varandra. Här i bloggen kommer jag i foto och ord fortsätta att berätta om människorna, som på olika sätt söker och försöker medmänsklighet.

Första del av fortstättningen handlade om vad Jessica och Maya gjorde och den finner du HÄR.

Ni som är intresserade att läsa mer om min bok ”För det finns så mycket vackert, som alla dessa människor som var här” kan göra det HÄR (Boken är utgiven av Votum & Gullers Förlag).
Vill ni läsa mer om min föreställning ”Lite fred på jorden” kan göra det HÄR (rullar er neråt där).

Tack för din tid. Med värme och med en förhoppning om fred på jorden. Må vi människor aldrig bli robotar.

Jan Nordström, Kalmar den 18 oktober 2015.

0 kommentarer på “FÖR DET FiNNS fortsätter – del 2 om Cecilia
1 Pings/Trashbacks för "FÖR DET FiNNS fortsätter – del 2 om Cecilia"
  1. […] Första del av fortsättningen handlade om vad Jessica och Maya gjorde och den finner du HÄR. Andra delen handlade om Cecilia och den finner du HÄR. […]