FÖR DET FiNNS fortsätter – del 4 om Anders och Petra

– De sprider ljus omkring sig. Det går inte att beskriva med ord vad Anders och Petra gör, säger gästen Helmut. Jag fotograferar nästan ingenting alls. Jag vill bara vara här. Få nära vara. För det är så fint och hoppfullt. Människor som möts.

AndersPetraPhotoJanN9795

Anders Hansson Skaret, fotograferad genom kaffekannans glas när han samtalar med en av gästerna. (Foto: Jan Nordström © 2015)

Det började 23 december, 1999. Säsongens sista julbord hade precis serverats på Anders Hansson Skarets restaurang i Kalmar, men det kändes fel att kasta all mat som var kvar och Anders tänkte att det kanske fanns en hel del människor som var ensamma … så nästa dag, alltså julaftonen, bjöd Anders in till julbord igen. Men denna dag var maten gratis.

AndersPetraPhotoJanN9681

Petra, Anders med sonen Aston, 7 månader. (Foto: Jan Nordström © 2015)

2010 träffade Anders sin fru Petra och i år är det sextonde året som krögarparet bjuder in till mat och julaftonsgemenskap. Alla är välkomna. Fattiga och rika, utslagna, barnfamiljer, ensamma …  Att sätta etiketter är helt oviktigt. Här är alla helt enkelt människor.

AndersPetraPhotoJanN9611

Full fart i köket. Det som rent arbetsmässigt skiljer denna dag mot årets övriga är att ingen av gästerna betalar. Det serveras heller ingen alkohol. (Foto: Jan Nordström © 2015)

– En del gäster vill betala för maten ändå, fast vi bjuder på den. Då säger vi till dem att skänka pengarna till en välgörenhetsorganisation, säger Anders.

AndersPetraPhotoJanN9756

Anders får en kram av en av gästerna. (Foto: Jan Nordström © 2015)

Jag är inte här för att fotografera gästerna. De ska få äta i lugn och ro. Jag är här för att jag tycker det som Anders och Petra gör är så fint. Jag flyttade till Kalmar 1994 och 1999 började Anders med detta. Han var den första som jag hörde talas om som gjorde något sådant här – och sedan det där att han och Petra fortsatt. År efter år.

AndersPetraPhotoJanN9632

Teamwork … (Foto: Jan Nordström © 2015)

AndersPetraPhotoJanN9823

… och en kyss. Anders och Petra. (Foto: Jan Nordström © 2015)

AndersPetraPhotoJanN9720

Anders pratar med en av gästerna. Petra står vid entrédörren och hälsar de som precis kommit till Mr & Mrs Hanssons restaurangs julaftonsfirande välkomna. (Foto: Jan Nordström © 2015)

Och som jag skrev i början … jag fotograferar nästan ingenting alls. Jag vill bara vara här. Få nära vara. För det är så fint och hoppfullt. Människor som möts.

Detta var fjärde fotoberättelsen av ”FÖR DET FiNNS fortsätter”, för ”den här berättelsen har inget slut. Den har kanske bara börjat …” Med de orden avslutar jag eller rättare sagt fortsätter min senaste bok ”För det finns så mycket vackert, som alla dessa människor som var här” och min nya föreställning ”lite fred på jorden”. Och här i min blogg kommer berättelsen fortsätta, för alla dessa tre – boken, föreställningen och bloggen är sammanflätade med varandra. Här i bloggen kommer jag i foto och ord fortsätta att berätta om människorna, som på olika sätt söker och försöker medmänsklighet – de som enligt mig, är verklighetens hjältar.

Första delen handlade om Jessica och Maya och den finner du HÄR.

Andra delen handlade om Cecilia och den finner du HÄR.

Tredje delen handlade om Annette och den finner du HÄR.

Du som är intresserade att läsa mer om min bok ”För det finns så mycket vackert, som alla dessa människor som var här” kan göra det HÄR (Boken är utgiven av Votum & Gullers Förlag).

Vill du läsa mer om min föreställning ”lite fred på jorden”, så kan du göra det HÄR (rulla dig neråt).

Tack för din tid. Med värme och med en förhoppning om fred på jorden.

Jan Nordström, Kalmar den 26 december 2015.