För det finns så mycket vackert…

I september ger Votum & Gullers Förlag ut min nya bok ”För det finns så mycket vackert, som alla dessa människor som var här”. Detta blir den andra boken som förlaget ger ut av mig. Den första var ”Det som håller oss vid liv” – Möte med Peter LeMarc”. ”För det finns så mycket vackert…” blir min tionde bok. Här följer några rader ur förlagets presentation av den och en av mina dikter ur boken. (Hela presentationen av boken kan du läsa under bilden på bokens omslagsförslag). Med värme och glädje / Jan.

”Här är berättelsen, i ord och bilder, om vad Jan Nordström gjorde för att vända sin uppgivenhet och oro inför tillståndet i världen till en positiv handling. Han märkte även att han behövde fundera en hel del på sina egna fördomar, förutfattade meningar och förbättra sitt eget agerande gentemot sina medmänniskor.”

Vilken människa vill jag vara?
Hur vill jag möta dig.
Med vilka ögon.
De öppna.
Nyfikna.
Eller de misstänksamma.
Som blundar bort.
– Jan Nordström © 2015

ForDetFinnsOmslagsforslag
(Obs! Ej slutgiltigt omslag)

Här under följer Votum och Gullers Förlags (Länk till Votum & Gullers Förlags hemsida) hela presentation av boken:

För det finns så mycket vackert, som alla dessa människor som var här
Sommaren 2014 blev Jan Nordström hotad framför sitt galleri i Kalmar. Den händelsen fick honom att gå från grubblerier till att agera: Han cyklade till den närmaste pappershandeln och köpte samtliga röda kuvert som de hade inne. Totalt 37. Han ställde ut sitt röda köksbord på gatan utanför galleriet och bjöd in människor att skriva kärleksbrev. Någon månad senare ställde han ut ett bord med böcker i busskuren mitt i Kalmar. 37 stycken. Böcker att ta med sig på resan vidare.

I den här boken får du följa när Jan återvänder till busskuren för att möta 37 av de människor som står där och väntar. Ett ögonblicksmöte innan bussen. Jan tar ett snabbt och oarrangerat porträttfoto och sedan skickar han med dem frågan: Hur gör man världen lite medmänskligare, bättre, vackrare? Kanske kan deras svar och Jans poetiska funderingar, målningar och fotografier hjälpa oss att möta varandra med större nyfikenhet och förståelse. Vi hoppas att du ser denna bok som en hoppfull och inspirerande vän! Här är berättelsen, i ord och bilder, om vad Jan Nordström gjorde för att vända sin uppgivenhet och oro inför tillståndet i världen till en positiv handling. Han märkte även att han behövde fundera en hel del på sina egna fördomar, förutfattade meningar och förbättra sitt eget agerande gentemot sina medmänniskor.

”Hej, ursäkta mig. Jag heter Jan och jag fotograferar människor som väntar vid den här busshållplatsen. Jag tycker det är så vackert, att här står människor från hela världen och väntar på att kanske åka med i samma buss. Tänk om alla som stod vid busshållplatsen började prata med varandra, då skulle kanske något fint hända och det skulle kanske också visa sig att det fanns många stråk av likheter i våra livsberättelser, oavsett från var vi kommer. För alla har vi nog någon gång känt oss glada, ledsna, utanför, rädda, ensamma eller känt gemenskap, trygghet och samhörighet… det är så vackert – och hoppfullt.”