Om Jan Nordström

Jan Nordström är född 1973 och är författare, poet, fotograf, konstnär, föreläsare, skribent, illustratör, grafisk formgivare, workshop- och kursledare, ett bokförlag och mentor/stödperson i Riksföreningen Anorexi/Bulimi-Kontakt. Han är utbildad journalist och självlärd fotograf och konstnär. Han har gett åt åtta böcker. Den senaste ”Tillsammansheten” från 2011 utsågs av Dagens Nyheter till en av årets bästa böcker.

Med början i Kalmar, Småland arbetar Jan med uppdrag och egna projekt. Var har ingen gräns. Nära eller längre bort. Sedan 2006 föreläser och arbetar han även i olika projekt om psykisk hälsa. Jan arbetar ideellt som mentor och stödperson till killar och män som av olika anledningar mår dåligt inuti, bland annat tillsammans med Riksföreningen för Anorexi/Bulimikontakt. Han har även workshops och kurser i bland annat måleri.
– Målandet och skapandet bidrog starkt till att jag idag mår bra, säger Jan.
När han var sjutton år drabbades Jan av ätstörningar, träningsmissbruk (ortorexi), depressioner och begick flera självmordsförsök. Han har även drabbats av ett antal psykoser.
– Det tog arton år innan jag blev fri. Det som räddade mitt liv var andra människors seende hjärta. Deras värme, kärlek och medmänsklighet. Och att jag vågade berätta om allt det jag hade inuti, säger han.

Stipendier och priser
2012 – Ettårigt arbetsstipendium Sveriges författarfond.
2012 – Guldskiva för sina fotografier till Peter LeMarcs album ”Svag doft av skymning”.
”Jan är en sån fruktansvärt begåvad, känslig och kreativ fotograf. Hans foton är en vital del av albumet ”Svag doft av skymning” och speglar dess innehåll på ett spirituellt visuellt sätt.”  – Peter LeMarc.
2012 – Punktstipendium från Författarnas Fotokopieringsnämd.
2008 – Kalmar kommuns kulturpris.
”Du är en självutlämnande poet och känslig fotograf. Du berättar om människan i sina mest sårbara och skyddslösa tillstånd. Ditt arbete berör.”
2007 – Ettårigt arbetsstipendium Sveriges författarfond.
2005 – BLF (Bildleverantörernas förening) stipendium.
2005 – Ettårigt arbetsstipendium Sveriges författarfond.
2004 – Kulturstipendium Regionförbundet i Kalmar län.
”Jan har illustrerat landstingskatalogen för Kalmar län åren 2003 och 2004 genom bildreportage om tre människors liv som patienter inom sjukhusets värld och som privatpersoner i sin egen vardag. Bildreportagen och fotoutställningarna i anslutningen till detta projekt har blivit mycket uppmärksammade i tv och media. Genom sin emotionella och social kompetens och genom sin ödmjukhet har Jan fått människorna att berätta om sina liv och sina innersta tankar och detta återspeglas på ett utomordentligt fint sätt i bilderna som kommer oss väldigt nära. Jan har ett alldeles ypperligt sinne för bilden och en förmåga att hitta udda vinklar som gör att bilden berör. Jan har en unik förmåga att kombinera bild och ord till en enhet som talar till människans allra djupaste känslor.
2004 – Nominerad till Kalmar kommuns kulturpris.

Utbildningar
1994-1997.
125 poäng, varav 40 poäng i journalistik, Programmet för Medieproduktion vid Högskolan i Kalmar.
Självlärd fotograf och konstnär.

Anställningar
Fotograf/bildjournalist på morgontidningarna Barometern och Göteborgs-Posten.
Har även bland annat arbetat som resursperson inom socialtjänsten som ”ett stöd” åt tonårspojkar som mådde psykiskt dåligt.”

Övrigt
Uppvuxen i Hovmantorp, Småland.
1980, vid sju års ålder flyttade familjen till Karlstad.
Från 1994 har Kalmar varit Jans bostadsort.

Jan är medlem i
Sveriges Författarförbund – SFF
Svenska Fotografers Förbund – SFF
Svenska Journalistförbundet – SJF
Frilansjournalisternas Servicebolag – FJS
Pressfotografernas Klubb Sverige – PFK
Frilans Riks
Frilans Syd
Frilansklubben i Småland
Bildbyrån Mira (Ingår nu i NordicPhotos)
Riksföreningen Anorexi/Bulimi-Kontakt

För mer info besök hemsidan www.jannordstrom.com
Välkommen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.