Livsmod 2015 och 2010 till Postgatan

Livsmod2015
En ny plats på jorden. På tisdag den 10 mars öppnar Johannes, Viktor och Martin restaurangen Postgatan i Kalmar. På väggarna hänger två av min målningar (Livsmod, 2015 och Livsmod, 2010). Målningen ovan – Livsmod, 2015, är målad speciellt till Postgatan. (Klicka på fotografierna, för att se dem större). ”Livsmod, 2015” hänger längst in i lokalen.
Livsmod2015placering
”Livsmod, 2015” handlar om glädjen och kärleken över att få samla de man tycker om och bjuda in dem till middag, glädje, fest, frid och värme. En känsla, en längtan och en kärlek jag tror att vi människor över hela världen delar.
På målningen är det två olika fester som sker samtidigt, men på helt olika platser, i helt olika världsdelar och i helt olika kulturer. Människorna på de två olika festerna är helt ovetandes om varandras existens, samtidigt som de känner att de hör samman. För alla känner de samma känslor av glädje, kärlek, hopp och gemenskap –  känslan av att vi alla hör ihop och att alla människor på jorden ska få ha det bra. Ja, så är det i den värld, som jag själv kan skapa på en målarduk. Fred.
Målningen är dessutom inspirerad av en familj jag umgicks mycket med i början av 2000-talet. Familjens fester strålade av gästvänlighet och av medmänsklig värme.
I ”Livsmod, 2015” fortsätter jag även mitt utforskande att bokstavligen gå utanför tavlans ram.

Livsmod2010
”Livsmod, 2010”, min andra målning på Postgatan. Den utgör också en central del i min bok Tillsammansheten som kom ut 2011. Boken utsågs till en av årets bästa böcker av Dagens Nyheter. Målningen finns bland de sista bilderna i boken och som bildtext till denna skrev jag ungefär så här:
”Jag går mot allt som kommer. Med allt som är så starkt och svagt. Så nära och långt ifrån. Kanske kommer jag falla igen. Men jag kommer resa mig igen. För jag reser inte längre ifrån. Jag reser till. För jag vet att det finns så mycket att leva för. Så mycket värme och kärlek och det finns så många färger här.”
Livsmod2010placering
”Livsmod, 2010” hänger på den stora väggen mittemot Postgatans entré. Här kan du läsa en tidningsartikel om Postgatan. Du kan boka bord genom att mejla: viktor@postgatan.nu Restaurangen ligger i korsningen Postgatan/Esplanaden i Kalmar. Ni kan bland annat följa Postgatan på instagram: postgatankalmar Tack till Johannes Persson, Viktor Hallberg och Martin Nilsson för att mina målningar nu finns hos er. Tack för att ni öppnat en ny plats på jorden. Lycka till! – Med värme och glädje / Jan